Jack Vegas i Sverige

Lite historia

Sedan i mitten av 90-talet har nog de flesta av er vid fler än ett tillfälle tittat in på en bar, en pub, en restaurang eller en bingohall. Och då har ni säkert sett en, eller flera, spelautomater vid namn Jack Vegas. Runt om i landet beräknas det att dessa populära spel kan återfinnas på runt 2200 olika platser, detta innebär omkring 6800 aktiva spelautomater. Automaterna har pokerspel, nummerspel samt de klassiska hjulspelen.Dessa spel är för övrigt det som har gett Svenska Spel de allra högsta inkomsterna genom tiderna och är i dagens läge det absolut största spelet, enskilt sett, på spelmarknaden i Sverige.

1995

Det var just detta år, alltså 1995, som en ny lag föddes, denna lag innebar att de flesta restauranger runt om i landet fick tillstånd att inneha spel bestående av värdeautomater i sina lokaler. Det var då Tipstjänst som fick i uppgift att se till att överskottet av spelet på dessa automater gick direkt till Ungdomsstyrelsen samt Riksidrottsförbundet. Året efter, alltså 1996, började de första maskinerna med namnet Jack Vegas lanseras för att redan i slutet av decenniet vara fulltständigt etablerade. Till en början var vinsterna i form av presentkort med ett värde av 1000 kronor , dessa blev med tiden ersatta av de kontantvinster som idag ges.

Miss Vegas

År 1999 lanseras även spelautomaterna vid namn Miss Vegas, dessa fick samma år dessutom också tillstånd att bli ställda i bingohallar runt om i Sverige. Sex år senare, år 2005, kom en ny generation av automater ut på den svenska marknaden, denna hette Winwave och hade utvecklats genom en tävling som Svenska Spel hade organiserat inför framtiden för design av nyare och modernare maskiner. Denna generation av värdespelautomater hade nya spel och skärmar och var av betydligt bättre kvalitet än de tidigare modellerna.

Grundkrav

För att, till exempel, en restuarang, en pub eller en pizzeria ska ha rätt till att installera en, eller flera, Vegasautomater måste denna först inneha ett giltigt tillstånd för servering, när det rör sig om en bingohall krävs det ett bingotillstånd som är giltigt. Dessutom så krävs det att intäkterna som automaterna ger inte helt dominerar inkomsterna för verksamheten , dessa får enbart utgöra ett komplement till ställets normala verksamhet.

Teknik och säkerhet

Det är två olika spelbolag från USA som står för tekniken i dessa värdeautomater, denna typ av teknik går under namnet VLT (Video Lottery Terminal), dessa två spelbolag heter Spielo samt IGT. Ett av kännetecknen inom VLT är spelarnas möjligheter att kunna välja, med hjälp av en tryckskärm, mellan en rad olika spel, vinstprocenten ligger dessutom förhållandevis högt, runt en 90 procent. När det gäller spelets säkerhet är alla maskiner registrerade och kopplade ihop i det centrala datasystem som både Lotterinspektionen och Svenska Spel övervakar, denna kontroll sker genom de inbyggda modem som alla maskiner har installerat och som kontaktar datacentralen.

Vegas

Denna nya generation av spelautomater skulle med tiden komma att helt och hållet ersätta både Jack Vegas och Miss Vegas maskinerna, först skulle dock dessa två slås samman under ett och samma namn, endast "Vegas", detta inträffade år 2007 genom att det beslöts av Svenska Spel att alla deras produktlogotyper skulle använda sig av vinnarsymbolen. Året efter infördes även ålderverifiering i alla automater för en enklare kontroll av spelarnas ålder, från 2013 krävs numera också både spelkort samt inloggning för nästan alla spel. Den som vill spela måste ha en ålder av minst 18 år, något som gäller även i sällskap av en målsman, innan spelet påbörjas är det obligatoriskt att skriva in datumet för födseln, när en eventuell vinst erhålls så skrivs detta datum också ut på dess kvitto. Legitimation bör uppvisas innan spelet tar sin böran när spelarens ålder är från och med 18 till och med 23 å.

Inte lika

För de som gillar att spela både Jack Vegas och Miss Vegas och har lust att spela på Internet kommer nog att bli besviken och glad på samma gång, det finns förstås, och som de flesta förstår, inga äkta Vegas spel på nätet, dessa finns bara i deras fysiska och icke virtuella varianter på pubar, pizzerior med mera runt om i vårt avlånga land. På Internet finns det däremot mängder av olika spel som gör att vi blir påminda om dessa original i deras versioner online. Det virtuella spel som troligen mest liknar Vegas originalet är nog "Grodjakten", som är ett av de Jack Vegas spelen som de flesta känner till och har spelat mycket ofta. Varianten online av detta spel är det Betsoft som har utvecklat, bortsett från just detta finns det dock många andra spel som är baserade på precis samma teman som Vegas automaterna en gång i tiden gjorde. Dessa virtuella spel är ger trots allt mer pengar i vinst, är roligare att spela och har en klart snyggare design än deras enklare fysiska föregångare.